9 Nisan 2015 Perşembe

10-11 Yaş Çocuklar için Kitap Önerileri


Kraliçeyi Kurtarmak- Haritada Kaybolmak

Kraliçeyi Kurtarmak

Moskova doğumlu yazar Vladimir Tumanov'un çocuk okurlar için kaleme aldığı ilk kitap olan Kraliçeyi Kurtarmak, anne babalar ve eğitimciler tarafından da büyük ilgi gördü.
Yazar, oğlu Aleks'in okulda matematikten çok da hoşlanmadığını ona can sıkıcı geldiğini fark edince bir çare aramaya başlamış. Oğlunun fantastik kitaplardan hoşlandığını göz önüne alarak matematiğinde bir macera olabileceğini anlatmak için bu kitabı yazmaya karar vermiş. İstediği sonuca da ulaşmış. Kitabın baş karakterine oğlu Aleks'in ismini veren yazar önsözde bahsettiği üzere oğlunun büyük heyecanla kitaptaki bulmacaların peşine düştüğünü ve matematiğe bakış açısının ciddi biçimde değişikliğe uğradığını gözlemlediğini belirtmiş.

Kitabın konusu kapak arkasında şu şekilde özetlenmiş
 '' Aleks, yolda bulduğu tuhaf kalemin en zor matematik problemlerini bile çözüverdiğini fark edince çok sevindi. Derken kitaplığında ortaya çıkıveren esrarengiz bir kitap, hem onu hemde arkadaşları Sam ile Vanessa'yı neredeyse esir aldı. Kitapta anlatıldığına göre, kötü kral Rechner'in şatosuna hapsettiği Zümrüt Kraliçe Jayden'ın, üzerine kilitlenen kapıları açabilmek için 400 bilmeceyi çözmesi gerekiyordu. Kraliçeye de ancak çocuklar yardım edebilirdi. Oysa, giderek zorlaşan matematik bilmecelerini çözmek imkansız gibiydi.''
Ülkemizde de büyük ilgi gören bu kitap öğretmen ve eğitimciler tarafından bir çok okulda öğrencilere tavsiye edildi. Bizimde öğretmenimizin isteği üzerine aldığımız bu kitap kızımın eline yapıştı kaldı. Sadece bir kere okumak yeterli gelmedi. Boş zamanlarında ne zaman görsem bu kitap elinde. Oldukça güzel bir çeviri ile Türkçeye uyarlanmış olan 160 sayfalık bu hikayenin sadece çocuğunuzun değil sizin de ilginizi çekeceğine eminim. Çocukların ilgisini çeken tarafının ise kitapta sürekli bir meydan okuma olmasının varlığına bağlıyorum. Soruları çözmek için çocukları ateşliyor bu durum.

Haritada Kaybolmak

Yazar bu ikinci kitabında da coğrafyanın gizemli kapılarını çocuklar için aralamış. Tıpkı ilk kitabında olduğu gibi bilmecelerle kitabı sürükleyici bir hale getirmiş. Bu sefer  matematik ve sayılar değil eski bir dünya haritası üzerinden yol almış.

Kitabın kapak arkasındaki konusu ;
''Aileleriyle birlikte büyük kente taşınan Chris ve Francis'in yaşamı, sinemadan dönerken yağmura yakalandıkları bir akşam hiç ummadıkları biçimde değişir. Yağmurdan kaçmak için sığındıkları, tuhaf nesnelerle dolu dükkanda, izinsiz atıştırdıkları leziz şekerler iki kardeşi hızla yaşlandırmaya başlar. Tek kurtuluş yolu, eski bir dünya haritasında ansızın beliren bilmeceleri çözmektir. Başlangıçta kolay görünse de, peşlerine hırslı muhabir Wrangler takılınca, hem ondan kaçmak hem de yaşlanmanın ağırlaşan koşullarıyla baş etmek, haritanın gizini çözmelerini neredeyse olanaksızlaştırır.''

Dünyada ilk kez Türkçe yayımlanan bu roman elimizdeki kitaba göre 55. baskıyı yapmış. Eğer çocuğunuz Kraliçeyi Kurtarmak kitabından hoşlandıysa bu kitabı da kesinlikle beğenecektir.
Bu kitabın sayfa sayısı 198. Ancak aynı heyecanda kısa zamanda okunacaktır diye düşünüyorum.

2 yorum:

  1. Kraliçeyi kurtarmak kitabının ne kadar güzel bir konusu varmış. Türkiye'de matematik sorunu yaşamayan yok herhalde. Keşke aile olarak daha bilinçli olabilsek ve çocuklarımızı yönlendirebilsek! Eğitimcilere de büyük görevler düşüyor aslında. Onlar da sevdirmeye çalışsa sadece bir yöntem değil, alternatif yöntemlerle matematiği sevdirebilseler. Bu kadar hayatımızda olup bu kadar anlaşılmayan ve sevilmeyen bir ders olarak kalmasa keşke! Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi yakından takip ediyorum. Sizin kadar bilinçli annelere sevgiler....

      Sil

Yorumunuz onaylandıktan sonra görülecektir.