8 Aralık 2020 Salı

EĞİTİM ŞART

 EĞİTİM ŞART 

Bu slogan Cem Yılmaz ile meşhur olmuş olsada her zaman evimizin olmazsa olmaz kuralı buydu.

Eşim ile  hem fikir olduğumuz en önemli konu çocuklarımıza miras olarak bırakmamız gerekenin eğitim olduğudur. Eğitim derken sadece gittiği okul değil tabiki. Kültürel birikim, kişisel güven, yabancı dil, özsaygı vs. vs. 

Bu isteklerimizi karşılayacak bir okul olmadığı olsa bile maddi olarak gönderme imkanımız olmadığı için kolları sıvadık ve iş başa düşer deyip eğitime başladık. 

Çocuklarımızın eğitimi ile birebir kendimiz ilgileniyoruz. Okulda neler öğrenip öğrenmediklerini kontrol edip eksiklerini tamamlıyoruz. Tamamlamaya çalışıyoruz daha doğru olur. Eksik o kadar çok ki :-(

Okullar maalesef beklentilerimizin çok altında. Ezber eğitimden hala bıkmadılar. Biz ise bu ezbercilikten kurtulsun sorsun sorgulasın istiyoruz. Bunu okullarında karşılayamadıkları içinde biz devreye giriyor. Lafı çok uzatmadan bugünkü konuya geleyim. 

Yaşadığı dünyalarını öğrenmeleri ve onu keşfetme sevgisini içinde barındırmaları için çocuklarımın ikisinede 3 yaşına geldiklerinde birer dünya haritası aldım. Mümkün olduğunda dünyamızı onlara tanıtmaya anlatmaya çalıştım. Kızım 4 yaşında iken haritanın üzerinde 50-60 ülkeyi gösterebiliyordu. Bazen ülkelerin bazende kıtaların üzerine konuşmalar ve incelemeler yapıyorduk. 

Dünya Siyasi Haritası 
Örneğin Avustralya kıtasında yaşayan hayvanlar veya hangi ülkeler daha soğuktur neden gibi konular ile harita üzerinde inceleme yapıyorduk. 

Sizlerede önerim bir harita alıp odasının duvarına asmanız. Zaman zaman incelemeniz ve üzerine konuşmanız. O kadar farklı soru ve görüşler duyacaksınız ki eminim çok şaşıracaksınız.

Dünya Fiziki Haritası
Hadi çocuğunuzun sorduğu soruyaları bana da yazın :-)


Bu arada arayıp en hesaplı olduğunu düşündüğüm haritayı sizinlede paylaşmak istedim.  Renkleri canlı ve ebatları yeterli. Ayrıca diğer örneklerinden daha hesaplı. 

Hadi bakalım eğitim evde başlar,  bu pandemi döneminde de evde biter diyerek kolları sıvayalım. Herkese sağlıklı günler ve bol sabırlar.

Sevgiler. 


20 Ağustos 2020 Perşembe

Yetişkinler Ejdarhalardan Neden Korkar?

Gençlik en zor dönemidir yaşamın.

Gençler için düzenlenmiş 30 usta yazardan 30 farkı düşünce.

Sadece gençler değil, bizlerinde okumamız gerektiğini düşündüğüm için sizlerle paylaşmak istedim.

İçerisinde Haldun Taner'den Jonathan Swift'e kadar geniş bir yazar yelpazesini barındıran kitap size bir yönüyle mutlaka hitap edecektir.

Genç ergenlerimizin de yollarını aydınlatması dileğiyle.









17 Temmuz 2020 Cuma

ÇOCUĞUM BU SENE HANGİ OKULA GİDECEK




Milli Eğitim Bakanlığı okulların açılış tarihini 31 Ağustos 2020 olarak açıkladı. Özel okullar ise istedikleri takdirde, bu tarihten önce 3 haftadan az olmamak kaydıyla telafi eğitimine başlayabilecekler.

Ancak okul başlama yaşı gelen çocukların hangi okula gideceği henüz e-devlet ve e-okula düşmedi. Henüz kimse çocuklarının hangi okula gideceğini ve nereden sorgulama yapacağını bilmiyor.
Okullar bu öğretim yılında ne zaman açılacak, ne zaman kapanacak, ara tatiller hangi tarihlerde?



Bu sorulara bir süredir cevap arıyordum. Bunların hepsini bir yerde bulamadığım için sizler için düzenlemek istedim.

MEB’in tüm illerdeki İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderdiği genelgeye göre 2020-2021 eğitim öğretim yılı 31 Ağustos 2020 de açılacak ve 18 Haziran 2021 de kapanacak.
Birinci dönem ara tatili 16-20 Kasım tarihleri arasında, ikinci dönem ara tatili ise 25 Ocak- 5 Şubat 2021 tarihleri arasında olacak.



İLKOKUL KAYITLARI NE ZAMAN?

İlkokul 1. sınıflara aday öğrencilerin kayıtlarının yapılması ve okul öncesi eğitim kurumları için kayıtların başlama tarihi henüz belli değil. MEB bu konuda bir açıklama yapmadı.

KAYITLARI NEREDEN KONTROL EDECEĞİZ?

MEB’in http://e-okul.meb.gov.tr internet adresinde çocuklarının T.C. kimlik numaralarını yazarak, yerleştirildiği okul öğrenilebilecek.


27 Haziran 2020 Cumartesi

ÜZE Çocuklarınızla Yapabileceğiniz 0-2 Yaş arası Etkinlikler -2-



Ne demiştik?  0-2 yaş arası etkinlik bulmak en zorlarından.

İşte bizim etkinliklerimizin 2. serisi 
İlk seriyi görmeyenler buraya tıklayabilir




Parmak boyası ile ellerini boyayıp yaptığımız deniz canlıları çalışmasından aldığı keyfi daha önce parmak boyası yapanlar bilir :-)





 iki çorba kaaşığı nişastayı üç bardak su ve çay kaşığının ucuyla gida boyası ile karıştırarark muhallebi kıvamını alana kadar pişirdim.  Hafif ılıkken kilitli poşete koydum. Sıcakken dokunmak çok hoşuna gitti. Soğuyana kadar ellerinin arasında epey oynadı.
Sonrasında üzerinde rakamlar, harfler ve geometrik desenler yaptık.

Kaşıklığı hiç bu amaçla kullanmamıştım.
İnce kaslar çalışsın diye pipetleri geçirdik. İlk girişte sorun yok tabi ama karşıdan çıkışta yardım ettim.

Ama inatçı bir kişiliği var ve yardım seven bir çocuk değil. Bu sebepten bir kaç seferden sonra kendisi yapmaya başladı.

19 Haziran 2020 Cuma

Çadırda saklanmanın dayanılmaz hafifliği .... CEEEEEE


CEEEEE....
Bütün bebeklerin en sevdiği oyun...
Bütün yetişkinlerinde bebeği ilk gördüklerinde ağzından çıkan hece. CEEEEEE....

Ne hissettiklerini neden bu tek heceye bu kadar güldüklerini ve eğlendiklerini hiç düşündünüz mü?

Ben düşünmemiştim.
Tabi ki kızımla bu oyunu oynadık ama her çocuk oynar değil mi ve hepsi güler.  Ama oğlum hiç vazgeçmeden bu ve her seferinde katıla katıla gülüyordu. Bizde onunla gülüyorduk tabi. Ama biraz fazla değilmiydi?
Hatta sokakta çocuk arabasında giderken elindeki battaniye ile yoldan gelip geçenlere yüzünü kapatıp açarak CEEE yapıyordu.
Neyse geçecek, diye epey bekledik.
Sonra merak etmeye ve araştırmaya başladım. Cee oyununun ona ne ifade ettiğini anlamak istiyordum.
İşte o zaman anladım ki bebeklerin büyülü bir dünyaları var. Biz ise bu dünyayı çoktan unutmuşuz.


18 Haziran 2020 Perşembe

ÜZE Çocuklarınızla yapabileceğiniz 0-2 yaş arası etkinlikler -1-


0-2 YAŞ ARASI ETKİNLİKLER

Sizce de 0-2 yaş arasındaki çocuklara etkinlik bulmak diğer yaş gruplarına göre daha zor değil mi?

Ben çok zorlandım.  Benim gibi zorlananlara yardımcı olması için bir kaç fikir paylaşmak istiyorum. Etkinlik bulmak zor olduğu gibi hazırı hiç  yoktu. Çoğu zaman etkinliği kendim oluşturmak zorunda kaldım.  Aşağıdakilerden bazıları tamamen benim hayal gücüm olan , çocuğuma faydalı olacağını düşündüğüm etkinlikler, bazıları da bir yerlerden fikir aldıklarım.

Çocuklarınız ile hoşça vakit geçirmeniz dileğiyle. 





En çok emek verdiğim aşağıdaki etkinlik hazırlığıdır heralde. Bu arada çocukken ince  motor gelişimim tam olmamış sanırım :-) İğne kullanmak konusunda inanılmaz yeteneksizim. 
Keçeden yaptığım renkli geometrik şekilleri düz beyaza keçeye dikip, yine beyaz keçeyi kalın bir kartonun üzerine yapıştırdım. Büyük ve küçük şekiller arasında da cırt cırt var.  Birbirinden ayırırkenn çıkan sese bayıldı. Defalarca aynı şekli yapıştırıp kaldırırdı.

13 aylıktı bunu yaptığım zaman. Eşleştirmeyi hemen öğrendi.  Şekillerin isimlerini ise zaman içerisinde.  Sağlam dikmişim parçalayamadığı ender şeylerden biri oldu. Yeğenime gitti bizden sonra.


Geometrik Şekilleri Tanıma

17 Haziran 2020 Çarşamba

Alfie Kohn- Koşulsuz Ebeveynlik - ÜZE Çocuklar ile etkileşim


         Çocuk gelişimi üzerine kaç kitap okuduğumu hatırlamıyorum. İlk hamileliğimden itibaren  bu konuda  birçok kitap edinip kitaplığıma ekledim. Bu kitapların bazıları aynı fikri, bazıları da tam tersi fikri savunuyorlardı. İçlerinde doğru yada yanlış diye bir şey yoktu. Size doğru gelen ve uygulamak istediğiniz size doğru gelmeyen ve uygulamak istemediğiniz diye bir şey vardı. Ben içgüdülerime göre bana doğru gelenleri seçip onları uygulamaya çalıştım.
Bazen de uyguladığım yöntem bana doğru gelmese bile çaresizlikten başvurduğumu kabul etmeliyim.
Ödül ve ceza yöntemi içlerinde bana en kolay geleniydi.  Kitapların ve psikologların çoğunun önerdiği yöntemde buydu. Hem de işe yarıyordu.

En azından uzun bir süre işe yaramıştı.

Ödül ve ceza yöntemini uygulamaktan -özellikle ceza kısmından- çok hoşlanmıyordum. Ama dediğim gibi etkili ve kolay bir yöntemdi. Üzülerek söylemeliyim ki ilk çocuğumda bu yöntemi ilk yıllarda uyguladım.


Ama sonrasında bu ceza kısmı beni ondan daha çok üzdüğü ve çaresiz hissettirdiği için vazgeçtim. Sonra yeni bir moda başladı ‘’mola’’ yöntemi. Neyse ki bu yöntemi hiç benimseyemedim.  Bir disiplin yöntemi olarak  bana hep çok korkutucu geldi.
Sonrasında sürekli  çocuk gelişimi kitaplarını  okuyup ancak hiç birini tam olarak uygulamadığım ara sıra içlerinden fikirler almaya çalışarak geçirdiğim bir dönem oldu.



Tabi ki  Alfie KOHN'un kitapları ile tanışana kadar. Birkaç sene önce, yurtdışında yaşayan bir arkadaşımın bana mesaj ile gönderdiği bu kitaptan bir sayfa yazısı ile başladı yazarla tanışıklığım.

‘’Bizi ne kadar güzel anlatıyor’’ demişti arkadaşım gönderdiği yazının başında. Gerçekten öyleydi. Yazar beni tanıyıp çocukluğumu biliyor gibi hissetmiştim. Beni tanımıyordu belki ama benim dönemimin çocuklarını tanıdığı kesindi. Neler hissettiğimizi, nelere maruz kalmış olabileceğimizi , bunların ne kadarını çocuklarımıza yansıtabileceğimizi tahmin ediyordu. Tabi hemen kitaplarını edindim.

4 Haziran 2020 Perşembe

4-6 Yaş Kitap Tavsiyeleri


            Kitap tavsiyeleri ve içeriklerinden küçük bilgiler veren yazıları okumayı çok severim. Çünkü kapağına bakıp yada sadece arkasını okuyarak kitap hakkında fikir edinmemiz mümkün değil. Ama kitaptan bir sayfa yazı okumak yada okuyan birisinin görüşlerini almak o kitap hakkında daha fazlasını öğrenmemi sağlıyor.Kitapçıya gittiğimizde yanımızda genelde oğlumuz da oluyor (bırakacak kimsemiz yok) o yüzden çok fazla incelemek mümkün olmuyor. İnternetten satın alınca da içeriklerini görmeniz mümkün değil.

     Her kitabı satın almamız mümkün değil. Kitaplar da zaten çok pahalı. Üç kitap almak istiyorsam genelde bir kitap alabiliyorum. Hepsini alabilsek bile hepsini okumamız da mümkün değil. Her ne kadar hepsini okumak isteyenlerden biri olsam da, çalışan iki çocuklu bir anne olarak, bu kadar vakit bulmam mümkün değil.

Bu sebepten kitap bloglarını takip ederim. Severim....

Artık çocuk kitapları da çok çeşitli ve albenili. Hangisini alacağınızı şaşırıyorsunuz...

  Bu sebepten kitap paylaşımı yapanları  takip eder fikir edinmeye çalışırım. Bende bu sebepten okuduğumuz ve çok beğendiklerimiz serisi hazırladım. Burada paylaştıklarımız dışında da çok sevdiğimiz kitaplarımız oldu ama bir arkadaşımla kitap değiş tokuşu yaptığımız için bir kısmı onlarda.
Bir kısmı da yeni gelen jenerasyona devir edildi.








Huysuz Uğurböceği, Eric Carle'ın en güzel kitaplarından. 
Gerçi bu muhteşem yazarın herhangi bir kitabı diğerinden daha az güzel değil.    
Neredeyse her kitabını okuduğumuz  Eric Carle'ın kitaplarını 
herkese tavsiye ederim. 


3 Haziran 2020 Çarşamba

KODLAMA 2


       KODLAMA serimize bugün de devam etmek istedim çünkü elimde gerçekten güzel bir tane var ve onu sizin miniklerlede  paylaşmak istiyorum. 




Biz bunlar gibi çok fazla etkinlik yaptık çünkü oğlum bunları çok seviyor. Çoğunu Pinterestten buluyorum. Bazılarını da başka örneklerden esinlerek çizip veriyorum. Çoğunu atmışız tabiki.
Bunlar buzdolabının üzerinde yada odasında ki panosunda asılı olanlardan. 








 Bunun çok espirisi yok, nisapeten kolay olanlardan. 
Sayılara renk vermişler
boyanıyor.
    


2 Haziran 2020 Salı

Çocuklar İçin Kodlama



Merhaba
uzun bir aradan sonra yazmak beni o kadar mutlu etti ki anlatamam. Bu heyecanı bu mutluluğu özlemişim. Neden bu kadar ara verdim? Hepimiz de olduğu gibi bazen hayatın daha acı yüzlerini görebiliyoruz. Bazı kayıplarım oldu :-( Toparlanma sürecimde bir çok şeyden uzak kalmayı tercih ettim. 
Bunun yanı sıra, iki çocuk ve yoğun iş hayatı ile her şeye birden yetişememeye başladım. Neticede ne kadar süpe rkadın modunda olsam da  hem bir eş hem bir anne hem çalışan kadın olarak benim de limitlerim olduğunu farkettim.  


Bu araya ihtiyacım vardı...

Şimdi ihtiyacım olan ise yine yazmak ve paylaşmak.


Kodlama
Bu aralar oğlum kodlamaya takılmış vaziyette.  Bunlar geçen sene ilk yaptıklarımızdan. O yüzden ilk bunları paylaşmak istedim. Bu resimleri pinterestte görmüştüm ama onlar kalemle boyamışlardı. Bense motor gelişimi için elişi kağıtlarından kareler çizdim ona kestirdim ve pritt ile aşağıdaki komutlara göre yapıştırdık. Böylesi daha çok hoşumuza gitti ve daha çok kazanım olduğuna inanıyorum.