5 Mayıs 2015 Salı

Çocuğuma Zeka Testi Nerede Yaptırabilirim?

Çocuğundaki farklılıkları gözlemleyen ve üstün potansiyelli olduğunu düşünen ebeveynler bir süre sonra bunu bir uzmana onaylatmak yada görüşünü alma ihtiyacı içerisine girerler. Bu durumda da nereye ve kime başvurması gerektiği soruları ortaya çıkar. 

Öncelikle RAM (Rehberlik ve Araştırma Merkezi) lara başvurmanızı öneririm. RAM nedir? Çocuğunuzla ilgili özel eğitim veya psikolojik danışmanlık yapan, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ücretsiz destek veren kurumlardır. Her semtin bağlı olduğu bir RAM bulunmaktadır. Çocuğunuz okul çağında ise gittiği okulun bulunduğu semtteki RAM'lar henüz okula başlamadıysa ikametgahınızın olduğu RAM'lar sizinle ilgilenirler.Çocuk henüz okula başlamadıysa anne veya babası RAM'a başvurup zeka testi talebinde bulunabilir. Çocuk okula gidiyorsa bu talebin öğretmenden gelmesini isteyebiliyorlar.

Bazı Devlet Hastanelerinin psikiyatri/nöroloji servisleri de bu hizmeti veriyorlar. En çok tercih edilenin Çapa Tıp Fakültesi olduğunu ancak randevu almanın da bir o kadar zor olduğunu söyleyebilirim. 

Günümüzde zeka testi yapan bir çok kurum ve kuruluşun yanı sıra özel danışmanlık merkezleri de bulunmaktadır.

Ancak özel danışmanlık merkezlerinde yaptırılan testler devlet tarafından kabul edilmemektedir. Örneğin Bilseme başvuru yapacaksanız bu merkezlerden alınan sonuçlar kabul görmemektedir.

 Ama siz sadece bir uzman görüşü almak ve bu süreçte ne yapacağınızı öğrenmek için bu danışmanlık merkezlerini tercih ederseniz, testi uygulayan kişinin Türk Psikologlar Derneği'nden alınmış bu teste yönelik  sertifikası olmasına dikkat edin. 

İki tip test yapılabilmektedir. 72 aydan önce Stanford Binet, 72 aydan sonra WISC-R. 
Bu testler ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Yine devlet tarafından geçerli olarak kabul edilen test 72 aydan sonra yapılan WISC-R testidir.

1 yorum:

Yorumunuz onaylandıktan sonra görülecektir.