28 Nisan 2015 Salı

Çizim Teknikleri-Çocuklarda Hayal Gücü


Çocukların hayal gücünü arttırmak onları yazmaya teşvik etmek için hayal atölyesi isimli kitaplardan bahsetmiştik. Yine çocukların hayal gücünü arttırmak ama bu seferde resim yeteneklerini geliştirmek için hazırlanmış kitaplardan bahsetmek istedim.

27 Nisan 2015 Pazartesi

5+ Yaş Çocuklar İçin Oyunlar


Üstün Potansiyelli çocuklar için en büyük tehdit zekanın kullanılmaması ve giderek körelerek sıradanlaşmalarıdır. Zekalarını canlı tutmak için onlara hep bir uyaran verilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde hırçınlaşacak ve mutsuzlaşacaktır. Çoğu çocuk zekasını aktaracak yada paylaşacak bir ortam oluşmadığı için içinde biriken enerjiyi yaramazlık yaparak, okulda ders dinlemeyerek, evde anne babaya hırçın davranarak atmaya çalışır.
Bu enerjilerini olumlu olarak yansıtmaları için biz bir çok farklı oyun arayışına giriştik. Bazılarını paylaşmak istedim.


Midilli kuyruğu; Bu oyunu genelde birkaç çocuk olduğunda bizde oyuna dahil olarak oynadık. Çok eğlenceli oluyor kesinlikle tavsiye ederim.

  • Büyük bir kağıda bir midilli resmi çizin, kabaca bir şekil olması yeterli.
  • Duvara çocukların boyunun hizasına asın.
  • Midilliye bir kuyruk hazırlamak gerekli. Bunun için evde kalmış yünlerden güzel bir kuyruk hazırlıyoruz. Ben şu şekilde yaptım, sandalyenin sırtına birkaç kez doladım, bir ucunu bağlayıp diğer ucunu keserek püskül haline getirdim.
  • Kuyruğun bağlı tarafına çift taraflı bantla doladım.
  • Oyuncular sırayla gözleri bağlı halde ellerindeki kuyruğu duvardaki midilliye yapıştırırlar. Kuyruk yerine en yakın yapıştırmak amaç tabiki. Her bir oyuncunun yapıştırdığı yer işaretlenir. En yakın noktaya kim yapıştırdıysa kazanır :-)


Çantama ne koysam; Bu oyunu çocuğun dil gelişimi ve kelime hazinesini arttırması yönünden de yararlı.
  • Çantama ne koysam diye oyun başlatılır. Oyunculardan biri, bir eşya ismi söyler. Örnek ; Bardak...
  • Sonra hep beraber onunla kafiyeli olacak kelimeler söylenmeye başlanır. Tabak, çardak, tarak....
  • Başka kelime bulunamadığında yeni bir eşya ismi söylenir ve bu kez de bu kelime ile kafiyeli sözcükler bulunur.
  • Bunu bir yarışmaya çevirmek isterseniz her kelime için 1 puan verebilirsiniz.


Dükkanda ne satılır ;  Bu oyunu seyahatlerinizde çocukları oyalamak içinde kullanabilirsiniz. 2 yada daha fazla oyuncu ile oynayabilirsiniz.

  • Oyunculardan biri bir dükkan adı seçer. Örneğin; Eczane, manav, kasap, pastahane, fırın....
  • Sorusunu sorar manav ne satar?
  • Diğerleri bir dakika içinde bu dükkanda satılan en az 5 şeyi bulmaya çalışır.

Değişik ve kolay oyunlarla çocuğumuzun gelişimine katkıda bulunmamız çok kolay.
Oyunlara biraz rekabet katmak isterseniz kaybedene minik cezalar uygulayabilirsiniz. Örneğin; İsmini gözün kapalı veya sol elinle yaz, bir fıkra anlat, tek ayak üzerinde zıpla, bir hayvan sesini taklit et, komik bir yüz ifadesi yap, saklanmış bir eşyayı bul gibi...
Bu cezaları küçük kağıtlara yapıp kaybedene bir torbanın içerisinden çektirebilirsiniz de.

İyi eğlenceler.

Bilmecelere  buradan ulaşabilirsiniz...
  • Bilmecelerin cevapları

24 Nisan 2015 Cuma

Hayal Atölyesi - Çocuklarda Hayal Gücü





Çocukların hayal gücü çoğu zaman harikadır, umut vericidir. Birde üstün potansiyelli çocuklarda ki hayal gücü inanılmazdır. Bizi hayrete düşürmekle kalmayıp bu sefer çok uçtun dedirttiği örneklerde az değildir. Ama hayal gücünün desteklenmesi gerektiği yaratıcılık ve sanatsal alanlarda buna ihtiyaç duyulduğunu da biliyoruz. Bu konuda pedagoglar ve eğitmenler çocuklarınıza destek olmanızı söylerler.
Bunun için ne yapabileceğimizi düşündüğümüz dönemde bu kitap türü ile karşılaştık ve çok beğendik. Çocuğun hayal etmesi, düşünmesi ve yaratıcılığını kullanması için hazırlanmıştı. İçindeki etkinlikler gerçekten yararlı ve çocuğu teşvik edici.

23 Nisan 2015 Perşembe

Deyimler ve Atasözleri

Bir dili tam olarak öğrendim demenin son noktasının o dilin deyim ve atasözlerini bilmek ve onlara hakim olmak olduğu söylenir. Ama asıl soru ana dilimizi ne kadar iyi kullanıyoruz ve kendi dilimizde ki deyim ve atasözlerine ne kadar hakimiz? Sandığımız kadar çok değil. Biz bunu kızımızla beraber keşfettik.
101 Deyim Öykü Tudem Yayınları

İlkokul birinci sınıfa başladığı gün öğretmeninin ilk istediği deyim ve atasözleri sözlüğü, Türkçe imla kılavuzu ve sözlük oldu. İşte o gün başladık deyim ve atasözü öğrenmeye. Başladık diyorum çünkü gerçekten şimdiye kadar hiç duymadığım atasözlerini ve deyimlerini duydum. Bu yaşa gelip de kızımdan yeni atasözleri öğreneceğimi hiç düşünmezdim.

22 Nisan 2015 Çarşamba

5. Sınıf Fen Projesi


Bizim zamanımızda ki dönem ödevlerinin adı artık Proje Ödevleri olmuş. Sadece adı değil içerikleri de değişmiş. Çok da iyi olmuş. Sizi bilmiyorum ama benim dönem ödevleri teslim tarihleri yaklaştı mı karnıma ağrılar girerdi. Hele ki el becerisi isteyen bir ödevde.

21 Nisan 2015 Salı

Akeelah and the Bee - Sözcüklerin Gücü






Yine çocuklarla izlenmesi gereken muhteşem bir film.  Akeelah doğal yetenekleri olan bir kızdır.
6 Yaşında babasını kaybetmesi ile, bu acıyı unutmak, kendini meşgul etmek için kelimeler ile ilgilenmeye başlar. En büyük yeteneği de sözcüklerle oynamaktır. Bu yeteneği Dr. Larabee  tarafından fark edilir. Uzun uğraşlardan sonra Akeelah'ı eyalet kodlama yarışmasına katılmaya ikna ederler. 

20 Nisan 2015 Pazartesi

Zeka Oyunları

Çocuklar oyunla öğrenir.  Pedagoglardan en çok duyduğumuz cümle bu sanırım. Ama çağımız ebeveynleri olarak her konuda seçiciyiz. Çocuklarımız oyun oynasınlar ama bu arada öğrensinler de istiyoruz. Ayrıca çok da fazla bilgisayar, tablet, psp gibi cihazlarla oynamalarını istemiyoruz.  Teknoloji içine doğmuş bu nesli bilgisayar oyunlarının dışına çekmek ise başlı başına bir olay. Eskiden çocuklar bir araya geldiklerinde bebekleri ile yada arabaları ile oynarlardı. Şimdi ise 2 çocuk yan yana geldiği anda  ya tabletlerini çıkartıp karşılıklı hiç konuşmadan oynuyorlar yada bilgisayar başına geçip ''hadi sıra bende'' demekten başka konuşmuyorlar.

Steve Jobs'un bir röportajını okumuştum. Gazeteci alacağı cevaptan emin olarak ''çocuklarınız I-pad e bayılıyor olmalılar diye sorar'' cevap ise çok şaşırtıcı ''Daha önce hiç kullanmadılar. Çocuklarımızın evdeki teknoloji kullanımını kısıtlıyoruz.''

16 Nisan 2015 Perşembe

Üstün Zekalı Çocukların Tanısı

Üstün zekalı çocukların tanısı ve parlak çocuklardan ayırt edilmesi konusunda bir çok araştırma ve yazı bulabilirseniz. Bunları toparladığımızda ortaya aslında belirgin farklılıklar çıkıyor. Önemli olan bunları tarafsız olarak iyi gözlemleyebilmek.
Tabi bu durumu belirleyen testlerde var. Bunlardan mutlaka yararlanılmalı. Ama öncesinde anne baba çocuğuna ilgili onun özellik ve yeteneklerine karşı dikkatli olmalı.
Özel çocuklar yazısında belirttiğim gibi bazen karar veremeyiz. Çocuğumuz gerçekten çok mu zeki yoksa biz anne baba olarak tarafsız olamıyor muyuz. Dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir?

Okul Öncesinde Üstün Zekalıların Tespiti için uzmanlar bir çok kriter belirlemişler. Bunları sıraladığımızda

15 Nisan 2015 Çarşamba

Vitus


VİTUS

Çoçuklarınızla beraber izlemeniz için harika bir film daha.  3 İdiots ilk filmimizdi çok eğlenceliydi ama Vitus bizi daha çok etkiledi. Sanırım gerçek bir hikaye olması nedeniyle.
 Isviçreli harika çocuk Teo Gheorghiu'nun hayatından uyarlanmış. Filmde Vitus'u farklı yaş gruplarında seyrediyoruz.12 yaşındaki halini Teo Gheorghiu kendisi oynamış.

Bilim Şenliği

Bilim Şenliği

Bilim Şenliği sitesini de takiplerinize eklemenizi öneririm. Bende zaman zaman bu siteden bilgileri paylaşacağım.  Çok ilgimi çeken bir yarışma ''Çocuk Gözü ile DNA''
Hacettepe Üniversitesi tarafından düzenlenen DNA Günü 2015 etkinlikleri kapsamında ilköğretim öğrencileri için düzenleniyor. Yarışmaya 6-13 yaş arasındaki çocuklar katılabiliyor.

14 Nisan 2015 Salı

Şiir -Sakarya - Necip Fazıl Kısakürek


Zekanın en önemli göstergelerinden birinin de ezber yeteneği olduğu sanırım tartışılmaz. Ezber konusunun eğitim sistemimiz içerisinde yanlış değerlendirildiğini düşünüyorum. Ezber, dersleri ezberlemek araştırmadan verileni kabul etmek değildir. Bu konu oldukça tartışılabilecek uzun uzun anlatılıp konuşulacak bir içerik barındırdığı için şimdilik buna değinmek istemiyorum.

 Ben ezberin doğru yerde değerlendirildiğine inandığım şiir konusuna gelmek istiyorum.
Kişinin her ruh halinde kendinden bir şeyler bulabileceği,  düşündürteceği, bazen hüzünlendireceği, bazen hayallere sürükleyeceği ama her durumda keyif alacağı şiirler.
Bazı insanlar tanıdım şiirden nefret ettiğini söyleyen, bazı insanlar gördüm hiç zevk almadığını anlatan. Onlar için çok üzüldüm. Şiirin tadına varamadıkları edebiyatın bu güzel yönü ile barışık olmadıkları için. Sonra neden sevmediklerini düşündüm. Genelde şiirle geç tanışmış  kişilerin şiiri sevemediklerini fark ettim. O zaman şöyle düşündük, kızım için ne zaman şiire başlamamız ve hangi şiirlerle başlamamız gerekiyordu?

13 Nisan 2015 Pazartesi

10-11 Yaş kitap önerisi -2-


Kayıp Kitaplıktaki İskelet

İki yazarın beraber bir kitap yazdığını düşünün, işte karşınızda Kayıp Kitaplıktaki İskelet.
Türk çocuk ve gençlik kitapları iki büyük yazarı Mavisel Yener ve Aytül Akal bir bayram tatilinde bu fikri oluşturuyorlar. Üstelik bir araya gelmeden sadece mailler aracılığıyla. İnternetin olumlu yönlerine bir örnek daha.  Benim kızıma bu kitabı seçmemde ki ilk neden iki yazarın tek kitap yazma fikrinin oldukça etkileyici gelmiş olmasıydı. İki kişinin tek bir kitap yazabilmesi için,  birbirlerini tamamlamaktan çekinmeyip, yeri geldiğinde birbirlerini eleştirip yeri geldiğinde takdir edebilecek olmaları gerekiyordu. Bu karaktere sahip kişilerin ortaklığından da muhteşem bir sonuç çıkması kaçınılmaz olacaktı.

12 Nisan 2015 Pazar

Sesli Kitap CD li Kitap

Çocuklar masallarla büyür. Oyuna olduğu kadar masallara da ihtiyaçları vardır. Masallarla hayal güçleri gelişir, farklı dünyaların kapılarını açarlar. Sadece çocuklar mı, bizlerde severiz masalları hikayeleri ve bunlardan çevrilmiş filmleri izlemeyi. Farklı düşünebilmeyi, büyük düşünebilmeyi öğretir masallar. Rüyalarımızı genişletir, ufkumuzu açar.

Hamileyken pedagog tavsiyesi ile masal okumaya başladım. Yüksek sesle. Bebeğimin de duyabilmesi için. Ama herkesten gizli yaptım bunu. Kimsenin benimle dalga geçmesini istemiyordum çünkü :-) İlk başlarda bana bile tuhaf geliyordu yaptığım şey. Birde insanlardan gelecek tepkilere hazır değildim. Ama kitap okuma alışkanlığı önemliydi benim için, büyüdüğünde bebeğimin de kitaplardan zevk almasını istiyordum. Bu yüzden vazgeçemezdim. Ya işe yararsa ya gerçekten anne karnında duyduğu masallar hikayeler onun kitap okuma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olacaksa. Hamileliğin son 3 ayında sürekli okudum. Her gün düzenli olarak. Doğduktan sonrada devam ettim. Tabi artık saklayamıyordum, gizli gizli okusam bile yakalanıyordum :-)

İlk olarak annem tepki verdi.'' Napıyorsun kızım minicik bebek duymuyordur bile seni dedi''
Duyuyor anne o beni dedim devam ettim. Güldüler geçtiler. Bende güldüm yine devam ettim.

Sonra sesli kitapları keşfettim. İnternette çok fazla yoktu ama cd li olarak satılan kitaplar vardı.
Onlardan aldım. Artık uyurken de dinleyebiliyordu. Hep okudum, hep okuduk.  Eşimde alıştı benim bu huyuma. Okuyamadığım zaman o devir aldı nöbeti. O da okuyamadığında sesli kitaplar.

O dönemde Türkçeden ziyade İngilizce sesli kitaplar daha çoktu. Fark etmedi bizim için, İngilizcesini de dinlesin kulağı alışır diye düşündük. İlerleyen zamanda telaffuzunun güzelliği ile haklı çıkarttı bizi kızımız. 5 yaşına geldiğinde 40-50 sayfalık cd leri kitapları ezberlemişti. Hadi kızım bize hikaye anlat dediğimizde biz kitabı elimize alıyorduk o bir kelime bile atlamadan ezberden bize kitabı okuyordu.

Bir gün bize ''kaçıncı sayfadan başlıyayım'' diye sordu. Bir gün önce yarım kalmış meğer anlatırken. Bizde espri yaptığını düşünerek 6. sayfadan başla dedik.  Havada kitapların sayfalarını çevirir gibi bir hareket yaptı ve 6. sayfadan başladı anlatmaya. Çok şaşırmıştık tabi, hemen başka denemeler yaptık 8 den başla 15 den başla gibi. Hangi sayfayı söylerseniz o sayfadan anlatmaya başlıyordu. İnanılmazdı ama yapabiliyordu.

 CD ler çalarken çocukların resimleri takip edebilmeleri için her sayfa bitişinde cıngıl gibi bir ses verip diğer sayfaya geçtiğini bildiriyordu. Bu durumda dinleyende sayfayı takip edebiliyordu. İşte bu şekilde sayfa sayfa ezberlemiş meğerse.
Şimdiki dönemde ise çok daha şanslıyız. Pek çok siteden sesli masal dinleme şansımız var.

Sakıp Sabancı Müzesi çocuklar için 9 tane güzel masalı sitesine eklemiş. Tıklayın

Gönül rahatlığı ile çocuğunuza dinletebileceğiniz bir site olduğu için ekledim. İnternette bir çok site var ama ben önce kendiniz dinlemeden çocuklarınıza dinletmemenizi öneririm. Bu yüzden başka site eklemedim. Bizde bulunan kitaplardan da bazılarını görsellere ekledim. Merak ederseniz hangi yayınevinden nasıl temin ettiğimizi paylaşırım. Bol masallı günler dilerim....

11 Nisan 2015 Cumartesi

3 İdiots

Çocuklarınızla beraber izlemeniz için harika bir film.  Bollywood filmlerine ön yargılı yaklaşmayanlardansanız çok keyif alacaksınız. Hatta önyargılı bile olsanız çocuğunuzun kahkahaları ile tüm önyargıyı unutacağınıza inanıyorum. Eşimle biz tavsiye üzerine bu filmi 2010 yılında seyretmiştik. İlk seyrettiğimizde de çok eğlenmiştik ve filmi beğenmiştik.

 Sonra 2013 yılında kızımın öğretmeni tarafından beraber seyretmemiz için önerilen filmlerden biri olarak karşımıza çıktı. Bu sefer hep beraber seyrettik.  Çocuk, acaba filmi anlar mı anlamaz mı keyif alır mı almaz mı şeklinde ki endişelerimiz ilk 20 dakika içerisinde gitmişti. Salonumuz kahkahadan çınlıyordu.  Biz daha önce seyretmiştik ancak kızımın kahkahalarına katılmamak imkansızdı. Oldukça uzun bir film olmasına rağmen (3 saate yakın) hiç sıkılmadan izledi. Konsantrasyonu hiç bozulmadı. Tabi filmi izlediğimiz sırada 9 yaşındaydı çok da küçük sayılmazdı. Ayrıca sinema, film ve televizyon gibi kavramlar en sevdiklerinin arasında olduğu için sıkılmaması normaldi sanırım. :-)

10 Nisan 2015 Cuma

Üze Çocukların yeteneklerinin ve ilgi alanlarının keşfedilmesi -2-


Yetenek gelişiminin ve desteklenmesinin önemini kısaca anlatamayacağımızı düşündüm. 1.kısım linki (http://ustunzekalicocuklarvar.blogspot.com.tr/2015/04/uze-cocuklarn-yeteneklerinin-ve-ilgi.html) Ayrıca bizim kendi çocuğumuz da yaptığımız, yapmaya çalıştığımız destekleme çalışmalarımızı paylaşmak istedim. Her yeteneği keşfetmenin ve ortaya çıkarmanın çok da kolay olmadığını biliyoruz. Bunun nedeni de Üze çocuklarda görülen maymun iştahlılık da diye tabir edebileceğimiz her şeyi yapma ama çabuk sıkılma hevesi.
Bazen biz anne babaların bazen de eğitimcilerin yaptığı bir hatanın sonucunda çocuk ne istediğini bilemez hale gelebiliyor. Zaten onun içerisinde bitmek tükenmek bilmeyen bir merak ve öğrenme isteği var. Yetişkinler tarafından kendisine sunulan her tür bilgi, materyal, kitap, ilgi alanlarını çabucak tüketmeye çalışmak en önemli özellikleri. Ne kadar hızlı verirseniz o kadar çabuk sıkılıp aynı hızla istemediklerine karar verebiliyorlar.
Sadece yeteneğinin olması da tek başına yeterli hale gelmiyor. Çünkü istemesi de gerekiyor. Meğer ki yeteneğinin olduğu konuda çok sıkıştırıldığını üzerine gidildiğini fark etsin hemen kendini geri çekip yapmak istemediğine karar verebiliyor. Biz zaman zaman bu sıkıntıyı yaşadık. Hatamızı fark edip çeşitli önlemler almaya çalıştık. Bazen önlem almakta geç kaldığımız durumlar oldu.
Bunun için de çok sıkılmasına izin vermeden ilgilenebileceği konuları keşfetmek adına kendimizce bir yöntem belirledik. Belirli zaman aralıkları ile (konuya göre değişebiliyordu) değişik konuları incelemeye başladık. Bizimkilere örnek vermek gerekirse ; Amazon Ormanları, Yunan Mitolojisi, Dünyamız, böcekler, tarih, uzay ve gökyüzü, vahşi hayvanlar, iskelet sistemi vb...

9 Nisan 2015 Perşembe

10-11 Yaş Çocuklar için Kitap Önerileri


Kraliçeyi Kurtarmak- Haritada Kaybolmak

Kraliçeyi Kurtarmak

Moskova doğumlu yazar Vladimir Tumanov'un çocuk okurlar için kaleme aldığı ilk kitap olan Kraliçeyi Kurtarmak, anne babalar ve eğitimciler tarafından da büyük ilgi gördü.
Yazar, oğlu Aleks'in okulda matematikten çok da hoşlanmadığını ona can sıkıcı geldiğini fark edince bir çare aramaya başlamış. Oğlunun fantastik kitaplardan hoşlandığını göz önüne alarak matematiğinde bir macera olabileceğini anlatmak için bu kitabı yazmaya karar vermiş. İstediği sonuca da ulaşmış. Kitabın baş karakterine oğlu Aleks'in ismini veren yazar önsözde bahsettiği üzere oğlunun büyük heyecanla kitaptaki bulmacaların peşine düştüğünü ve matematiğe bakış açısının ciddi biçimde değişikliğe uğradığını gözlemlediğini belirtmiş.

8 Nisan 2015 Çarşamba

Üze çoçukların yeteneklerinin ve ilgi alanlarının keşfedilmesi


Yetenek gelişimi, içerisinde aileyi, okulu, öğretmeni, toplumu barındıran karmaşık bir süreçtir. Çocuklar da yetenek gelişimi ise, öncelikle ailenin yönlendirmesi ve desteği ile açığa çıkacaktır. Bazen bu yetenek bastırılamaz bir şekilde çocukta kendini gösterir ancak her yetenek her zaman apaçık karşımızda değildir. Ailenin tutumu ve çocuğun yeteneğini kullanma alanları yaratması bu süreci belirleyecektir.
Bazen de aileler yerine öğretmenler bu görevi üstlenmektedir. Çocuk doğru bir öğretmenle karşılaştığında, yetenek alanlarını tanımaya başlayacaktır. Tabi tercih edilen ikisinin bir arada olmasıdır.

5 Nisan 2015 Pazar

7 Yaş Kitap Önerisi


İranlı Yazar Samed Behrengi'nin kitabı olan küçük kara balık 12 Eylül Darbesi sürecinde ülkemizde yasaklandığı gibi halen İran da yasaklı kitaplar listesindedir. Bir başyapıt sayılabilecek bu kitap çocuklar için yazılmış olmasına rağmen yetişkinler tarafından da aynı keyifle okunmaktadır. Kitap adalet, eşitlik, direnebilme kavramlarını vurgulaması ile öne çıkmaktadır. Küçük Kara Balık dünyanın bir çok yerinde tanındı ve sevildi. Yazarın diğer bir eseri olan Bir Şeftali Bin Şeftali kitabı da aynı oranda ilgi görmüştür.



Küçük Kara Balık


2 Nisan 2015 Perşembe

Devlet okulu mu? Özel okul mu?

Çoçuğumuzun okul yaşı gelmeden önce bile hepimizi en çok meşgul eden soru değil mi? Bu sorunun cevabı bence; Sınıf öğretmeni ve onun hayati rolüdür.

Ister devlet okulu olsun ister özel okul sınıf öğretmeni seçimi başarıya ve geleceğe açılan yol demek.
Idealist bir sınıf öğretmeni bulabildiyseniz ne mutlu size. Çünkü yetenekli ve zeki bir çoçuğun eğitimi şansa bırakılırsa yada başarı düzeyinin altında bir eğitim aldırılırsa kusurlu bir şekilde gelişmesine neden olur. Bu durum ileride hem çocuğu hem de aileyi sıkıntıya sokar.

Şöyle ki, her hangi bir gelişim bozukluğu yada zeka geriliği olan çoçukların gelişimi desteklemek ve kendilerine yetebilecek düzeye gelmelerini sağlamak için bir çok ebeveyn tüm imkanlarını seferber eder. Kendilerinden sonra bu çoçukların ayakları üzerinde durabilmeleri ve mümkünse hayatlarını tek başlarına devam ettirebilmeleri için olanak yaratmaya çalışırlar.
İşte ortalamanın çok üzerinde zekaya sahip olan ve bununla ne yapacağını bilemeyen bu çoçuklara da zeka ve yeteneklerinin nasıl kullanılması gerektiğinin öğretilmesi gerekmektedir. Onların da yardımımıza ihtiyaçları olduğu unutulmamalıdır.