18 Mart 2016 Cuma

18 Mart 1915 Çanakkale Seyit Onbaşı


Hepimiz Seyit Onbaşının hikayesini biliyoruz. Ama birde kızım anlatsın istedim. Bu yazıyı günün anısına kızım hazırladı. Bu sebepten hiç değiştirmeden ve düzeltmeden yayınlıyorum.
 Tüm Şehitlerimizi Rahmetle Saygıyla Anıyoruz...





Seyit Onbaşı
Çanakkale Zafer'inde adı geçmeyen veya belki hiç anılmayan gizli kahramanlar vardır ama asla unutulmayacak kahramanların sayısı da az değildir. İşte Seyit Onbaşı bu kahramanlardandır. 18 Mart 1915. Düşman Çanakkale'yi geçmek için saldırıya başlamıştı. O sıralar Seyit Onbaşı Rumeli Mecidiye Tabyasında görev almıştır. O günler zor günlerdi. Düşman maddi olarak bizden güçlüydü. Zırhlı gemileri Boğaz'ın serin ama güvenli olmayan sularında yüzüyordu. Çünkü önceki gece Nusret Mayın Gemisinin döşediği mayınların içinde yüzüyorlardı. Düşman mayın imha eden gemilerine çok güveniyordu ama unutmuşlardı hep bir hata payının olduğunu. Sabah saldırı başladı. Gemilerin yoğun top atışından sonra birçok askerimiz şehit düşmüştü. Seyit Onbaşı ise hayatta kalmayı başarmıştı. Ama düşman giderek yaklaşıyordu. Onları batırabilecek tek silahları olan toplar ise param parça olmuştu ama bir anda çalışan bir top ilişti gözüne. Bir umut vardı ama uzun sürmedi. Topun mermi taşıyan kaldırıcı çalışmıyordu. Bir mermisini taşımak o olmadan imkansızdı. Bir mermi ne kadar olabilir diye soranlara cevap. Bu mermi tam 215 kilogram ağırlığında. Buna rağmen Seyit Onbaşı 215 kg mermiyi 3 kez sırtlayarak topa yerleştirdi. Hedefinde Oceans vardı. İlk iki atışı pek zarar vermez ama 3.de gemiyi tam dümenden vurur.   Dengesini kaybeden gemi sendeleyerek önceki gece yerleştirilen mayınlardan birine çarpar. Böylece gemi saniyeler içinde batmıştır. Güçlü ve yıkılmaz zannettikleri Fransız zırhlısından geriye hiçbir şey kalmamıştı sadece kaçıp tatlı canını kurtarmak isteyen askerin acıveren, yürek parçalayan çığlıkları yükseliyor ve bu sessizliği bozuyordu. Böylece ağır yara alan düşman geri çekilmek zorunda kaldı. O günün anısına ise fotoğraf çekmek kalmıştı. Seyit Onbaşı yer çömeldi ve tüm gücüyle mermiyi kaldırmaya çalıştı. Ama mermi yerinden oynamadı. Sonra Seyit doğruldu ve dedi ki "Düşman gene gelse gene kaldırırım."
Herkes mesajı almıştı. Demek istediği zor bir durumda gene kaldırırım demek istiyordu. Böylece merminin tahta haliyle fotoğraf çekildi.  


Seyit Onbaşı





17 Mart 2016 Perşembe

0-2 Yaş Etkinlikleri


Ailemizin yeni üyesi için evde yaptığımız bazı etkinliklerimizi paylaşmak istedim.
Keçeden yaptığımız alttaki pano için açıkçası bir kaç gün uğraşmam gerekti. Malum ev işleri yemek çocuklar vs. derken pek vakit kalmıyor. Açıkçası etkinlik konusunda çok yetenekli olduğumu da sanmıyorum :-) Ama her şeyi de hazır alıp çocuğun önüne sunmamız mümkün değil. Hem çok çabuk tüketiyorlar hem de maddi olarak zorlayıcı olabiliyor.

Geometrik şekilleri içeren hazır ahşap panoların bir çok yerde satıldığını görmüştüm. Alıp almamak konusunda çok tereddüt ettim. Sonunda çok pahalı olduklarını düşünerek evde hazırlayacağım çalışmanın yeterli olup olmayacağını görmeye karar verdim. Olur da öğretme için yeterli olmazsa yada ilgisini çekmezse yeniden gidip satın alabileceğimi düşündüm.


İyi ki de böyle yapmışım.


Çünkü benim o kadar uğraşarak yaptığım panoyu çözmesi 1-2 dakikadan fazla vaktini almadı. Eşleştirmeleri hemen yapmasının yanı sıra ikinci tekrarda geometrik şekillerinde adlarını da öğrenmişti. Keyifle oynuyor ve cırt cırtlarla da çok eğleniyor.