6 Mayıs 2015 Çarşamba

Bebeklik Döneminde Üstün Zeka Nasıl Fark Edilebilir?

Üstün zekalı çocuklar bebekliklerinden itibaren fark edilebilirler. Davranış özellikleri bakımından belirli farklıları bulunmaktadır. Doğumu takip eden ilk aylardan itibaren aşağıda sıralanmış özellikleri ile kendilerini fark ettirirler.



  • Az uyuma (Normal kabul edilen uyku süresinden daha az uykuya ihtiyaçları vardır)
  • Aktiflik
  • Uzun dikkat süresi
  • Göz teması isteme (özellikle konuşurken)
  • Güçlü hafıza (Daha önce gördükleri birini hatırlama ona gülümseme şeklinde olabileceği gibi seyrek olarak gidilen bir oda yada mekanda daha önce ilgisini çeken nesnenin olduğu yere gitmek istemesi gibide olabilir)
  • Hızlı öğrenme (Herhangi bir şeyi bir kez görüp yaptıktan sonra ikinci kez yardıma ihtiyaç duymadan kendisinin yapabilmesi)

  • İlk aylarda dil gelişiminin başlaması. (Normal bir bebek 8. ayda ilk kelimesini söyleyebilirken üstün zekalı çocuklarda bu aylarda kelime sayısı 10'u bulabilir. İlk kelimelerini genelde 4-5 aylıkken söylemişlerdir.)
  • Kitaplara karşı ilgi duyması (Sıradan bir ilginin çok ötesinde, yakınında daima bir kitap istemesi gibi)
  • Sadece görsel uyaran değil işitsel uyarana da tepki verip sakinleşirler

Unutmamak gerekir ki zeka kalıtımsal olsa da bir kısmı da öğrenmeye dayalıdır. (Burada babalar belki kızacak ama zekanın büyük kısmının annede bulunan X kromozomu ile çocuklara geçtiği bilimsel olarak ispat edilmiş.)
Zekanın öğrenme ile arttırılabilmesi ile ilgili çalışmalar da, 15-20 puan kadar ilerleme kaydedildiği görülmüştür. Bu süreç 0-6  yaş arasında kaydedilen bir dönemdir. 6 yaşına kadar zekanın %70'i oluşuyor. Bu dönemde iyi desteklenmemiş olan çocuklar arayı kapatmakta çok zorlanabilirler yani çok önemli bir dönemi kaçırmış olabiliriz. Peki bebeğimizin zekasını geliştirmek için ne yapabiliriz.

Bunu bir sonraki yazıda ayrıntılı olarak anlatacağım.

6 yorum:

  1. Aaah ahh..kıyafetler rahatsız ediyor, üstünde battaniye yorgan tutmuyor,patterlere ilgisi var, bakışları bilmiş..Bizim oğlan kesin çok zekii..Biz bu konuşmaya başlasın hemen matematik kurslarına falan verelim..Bu çevrede iyi okul da yok ki nereye versek..Dur şu fiyatlara bir bakalım da bir köşeye para toplayalım...Ertuğrulumun ilk aylarnda eşimle aramızda bu tarz konuşmalar geçiyodu...Nerdeenn nereye..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gönlü güzel kendi güzel arkadaşım. Benim gibisine anne olmak kolay. Asıl senin yaptığın şey annelik. Özel bir çocuğun çok özel annesisin. Emeklerinin karşılığını Ertuğrul ile beraber göreceksin inşallah.

      Sil
    2. Senin anneliğin de özel ki .. Gerçi her anne her çocuk özel, hepsinin zaman zaman kendisine göre zorluğu var.. Sıpacıklar sağlıklı ve mutlu olsunlar yeter ki :)

      Sil
  2. Amin, inşallah. Hepsi mutlu ve sağlıklı olsunlar tek dileğimiz bu.
    sevgiler :-))

    YanıtlaSil
  3. Kolay gelsin.0-6 yaş önemli deniliyor ama 6 yaşından önce zeka testi yapılmıyor.bundan önce çocuğumuzun üstün olup olmadığını kendimiz nasıl anlayacağız ki? Ben çocuğumun öyle olduğunu düşünerek eğitim veriyorum ama yinede korkuyorum çok mu üstüne gidiyorum diye.kendi haline bıraksam bu sefer de körelir mi diye düşünüyorum.keşke öğrenebileceğim birşey bilsem:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, aslında Stanford-Binet testini 3 yaşından itibaren yapıyorlar. Gerek var mı yok mu kısmı anne babanın karar vereceği bir konu. Ben okula başlamadan mutlaka yapılması taraftarıyım. Her çocuğa.
      Zeka eğitim ile artan bir paralellik gösterir. Çocuklarımızın zekasını, öğrenme içgüdülerini tabi ki teşvik etmeliyiz. Ama oyunlarla, bunaltmadan. Çok üstüne düşerek değil kendi alanı olmasına izin vererek. İstediğinde öğrenmesine yardımcı olarak. Zorlama ile değil.
      Sakın yanlış anlamayın lütfen, siz öyle yapıyorsunuzu kastetmedim. Sadece'' çok mu üstüne gidiyorum'' kısmına karşılık açıklama yapmaya çalıştım.
      Çocuğunuz şu an kaç yaşında?

      Sil

Yorumunuz onaylandıktan sonra görülecektir.