12 Mayıs 2015 Salı

Çocuklar İçin Shakespeare ile Felfese

Kitabın başlığı rafların arasından hemen dikkatimi çekti '' Çocuklar için Felsefe''. Ne kadar harika diye düşündüm, felsefe ile bu kadar erken tanışılması fikri beni heyecanlandırdı.  Çocuklar neden felsefe ile bu kadar erken tanışmalı? Çocuklar için faydaları neler? Ne gibi kazanımlar elde ederler? 



Bu sorular kitabın hemen arkasında yanıtlanmıştı. 
'' a- Çocuklarda kendine güven duygusu yaratır ve çocukların kendilerinden gurur duymalarını sağlar.Çocuk birey kabullenişinin farkına varır.
   b- Eleştirel düşünme ve düşünme becerilerini üst düzeyde tutar. Çocuklar yeni, yaratıcı fikirler üretmekten ve öne sürmekten çekinmez.

   c-Dikkat eksikliği problemi yaşayan çocuklarda belirgin bir gelişmeye neden olur.
   d-İletişim becerilerini üst düzeyde tutmasına yardımcı olur.''

Bu sıralanan maddeler sadece bazıları kitabın içerisinde neden felsefe ile erken tanışılmalı sorusuna çok daha fazla yanıt bulacaksınız. Ayrıca çocuklar bu kitapla sadece felsefe ile değil Shakespeare ile de erken  tanışma şansına sahip olacaklar.

Atinalı Timon, Shakespeare'in en bilinen eserlerinden olmasa da çocuklar için harika bir başlangıç olabilir. Yazar Levent Gönül, bu eseri çocuklar için okuması eğlenceli ve kolay bir dille anlatmış.
Resimlemede kitaba son derece uygun ve görsel yönden de çocuğun ilgisini çekecek tarzda hazırlanmış.




Konusuna gelince, Timon çok zengin aynı oranda da verici bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Sevgi dolu bir insan bunun yanında da kendine has bir yaşam tarzı var. Saray gibi bir evi, bağları bahçeleri, sayısız hizmetkarları olan ama tüm mal varlığını isteyen istemeyen herkesle paylaşan bir yapıya sahip. Kendisine bir at hediye edene yirmi at geri veren, kendisine şiir yazan şairin ceplerini dolduran, bir bina yapımı için bağış isteyen şehir yöneticilerine on binalık bağış yapan birisi Timon.
Yaşamından çok mutlu ve kendisine güveni tamdır. Ancak sonunda yaşamı hiç beklemediği bir anda büyük bir değişikliğe uğrar. Karşındaki gerçeklik ilk olarak onu şaşkınlığa uğratır. Hayata yönelik tüm düşünceleri ve değer yargıları bir anda alt üst olur. 

Kitabı okurken bir çok soru akla geliyor. İyi insan kimdir? Düşüncelerimizin doğruluğuna nasıl emin olabiliriz? Sevgi karşılıksız vermek midir? Çocuklar için yapılmış bu müthiş uyarlamada sorular çocuğunuzun aklına direkt gelmese yada onları ifade etmekte zorlansa bile sıkıntı yok. 
Yazar kitabın ikinci kısmında hikaye ile bağlantılı felsefi sorgulama kılavuzu hazırlamış. Asıl güzellik burada başlıyor diyebilirim. Kitabın ilk kısmı olan hikaye bölümünü sadece beğendiyseniz bile bu kısma bayılacaksınız.

Çocukların düşünmesine, akıl yürütmesine ve çıkarımlarda bulunması gibi zihinsel geliştirici faaliyetler içeren bu kısım sizi de felsefi düşünmenin içine çekecektir. Okullarda öğretmenlerin uygulamasına yönelik bir metot olmasına rağmen maalesef bizim öğretim sistemimiz de şu an için bir yeri yok. Ama kim bilir belki bu kitabı okuyan idealist öğretmenler için bir yol açılır.
Bu zamana kadar çocuğum felsefeden uzak kalmasın diyorsanız, beraber okuyup sorular ve cevaplarla düşünme becerilerini geliştirmeye hazırsanız, hemen kitabı almanızı öneririm. 
Kızım yazarın diğer kitabı olan ''Atatürk ile Çocuklar için Felsefe''yi almak için sabırsızlanıyor.

Kitap adı: Çocuklar içinShakespeare ile Felsefe -Atinalı Timon
Yazar: Levent GÖNÜL
Resimleyen: Şafak Çetin ÖZKAN
Yayınevi: ODTÜ Yayıncılık
Sayfa Sayısı:87

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz onaylandıktan sonra görülecektir.