12 Nisan 2015 Pazar

Sesli Kitap CD li Kitap

Çocuklar masallarla büyür. Oyuna olduğu kadar masallara da ihtiyaçları vardır. Masallarla hayal güçleri gelişir, farklı dünyaların kapılarını açarlar. Sadece çocuklar mı, bizlerde severiz masalları hikayeleri ve bunlardan çevrilmiş filmleri izlemeyi. Farklı düşünebilmeyi, büyük düşünebilmeyi öğretir masallar. Rüyalarımızı genişletir, ufkumuzu açar.

Hamileyken pedagog tavsiyesi ile masal okumaya başladım. Yüksek sesle. Bebeğimin de duyabilmesi için. Ama herkesten gizli yaptım bunu. Kimsenin benimle dalga geçmesini istemiyordum çünkü :-) İlk başlarda bana bile tuhaf geliyordu yaptığım şey. Birde insanlardan gelecek tepkilere hazır değildim. Ama kitap okuma alışkanlığı önemliydi benim için, büyüdüğünde bebeğimin de kitaplardan zevk almasını istiyordum. Bu yüzden vazgeçemezdim. Ya işe yararsa ya gerçekten anne karnında duyduğu masallar hikayeler onun kitap okuma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olacaksa. Hamileliğin son 3 ayında sürekli okudum. Her gün düzenli olarak. Doğduktan sonrada devam ettim. Tabi artık saklayamıyordum, gizli gizli okusam bile yakalanıyordum :-)

İlk olarak annem tepki verdi.'' Napıyorsun kızım minicik bebek duymuyordur bile seni dedi''
Duyuyor anne o beni dedim devam ettim. Güldüler geçtiler. Bende güldüm yine devam ettim.

Sonra sesli kitapları keşfettim. İnternette çok fazla yoktu ama cd li olarak satılan kitaplar vardı.
Onlardan aldım. Artık uyurken de dinleyebiliyordu. Hep okudum, hep okuduk.  Eşimde alıştı benim bu huyuma. Okuyamadığım zaman o devir aldı nöbeti. O da okuyamadığında sesli kitaplar.

O dönemde Türkçeden ziyade İngilizce sesli kitaplar daha çoktu. Fark etmedi bizim için, İngilizcesini de dinlesin kulağı alışır diye düşündük. İlerleyen zamanda telaffuzunun güzelliği ile haklı çıkarttı bizi kızımız. 5 yaşına geldiğinde 40-50 sayfalık cd leri kitapları ezberlemişti. Hadi kızım bize hikaye anlat dediğimizde biz kitabı elimize alıyorduk o bir kelime bile atlamadan ezberden bize kitabı okuyordu.

Bir gün bize ''kaçıncı sayfadan başlıyayım'' diye sordu. Bir gün önce yarım kalmış meğer anlatırken. Bizde espri yaptığını düşünerek 6. sayfadan başla dedik.  Havada kitapların sayfalarını çevirir gibi bir hareket yaptı ve 6. sayfadan başladı anlatmaya. Çok şaşırmıştık tabi, hemen başka denemeler yaptık 8 den başla 15 den başla gibi. Hangi sayfayı söylerseniz o sayfadan anlatmaya başlıyordu. İnanılmazdı ama yapabiliyordu.

 CD ler çalarken çocukların resimleri takip edebilmeleri için her sayfa bitişinde cıngıl gibi bir ses verip diğer sayfaya geçtiğini bildiriyordu. Bu durumda dinleyende sayfayı takip edebiliyordu. İşte bu şekilde sayfa sayfa ezberlemiş meğerse.
Şimdiki dönemde ise çok daha şanslıyız. Pek çok siteden sesli masal dinleme şansımız var.

Sakıp Sabancı Müzesi çocuklar için 9 tane güzel masalı sitesine eklemiş. Tıklayın

Gönül rahatlığı ile çocuğunuza dinletebileceğiniz bir site olduğu için ekledim. İnternette bir çok site var ama ben önce kendiniz dinlemeden çocuklarınıza dinletmemenizi öneririm. Bu yüzden başka site eklemedim. Bizde bulunan kitaplardan da bazılarını görsellere ekledim. Merak ederseniz hangi yayınevinden nasıl temin ettiğimizi paylaşırım. Bol masallı günler dilerim....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz onaylandıktan sonra görülecektir.