18 Haziran 2021 Cuma

Çocuğunuzun 12-24 Ay Arası

 



Bu yazıda, 12-24 Ay arası bebeklerin ay,ay  en önemli özelliğinden bahsettim. Bir çok ayrıntı yazabilirdim. Ama ayrıntıların içinde uzatılan bir liste olsun istemedim. İstediğim, bebeğinizin ayına baktığınızda o ay (dönem) için en önemli konusunu görebilmenizdi. Umarım faydalı olur. Keyifli okumalar.

12 Aylık Bebek: İlk Kelimeler, İlk Adımlar, İlk Doğum Günü

Heyecanla beklenen o ilk doğumgününe yaklaşırken,  bebeğiniz iki dönüm noktasına daha yaklaşabilir: ilk kelimeler ve ilk adımlar.

13 Aylık Bebek: Konuşuyorum !

Henüz ilk kelimelerini kullanmaya yeni başlamıştır yada başlamak üzeredir. Ama  kesin olanı, size bir şey göstermek için tombul parmağını işaret etmek için kullanıyordur.

14 Aylık Bebek: Sanat Zamanı!

Sanat çalışmaları başlıyor demektir.  Boya Kalemi ve Karalamalarda ustalaşma zamanı.

Bebeğinizi boya kalemleri, boyalar ve sanat yapmasının diğer yaratıcı yolları ile tanıştırarak ince motor becerilerini geliştirebilirsiniz.

15 Aylık Bebek:  Sıkıntılarım Var!

Azı dişlerinin patlaması, en zor geçen süreçlerden biri olabilir. Sabah kalktığınızda yastığını kan içerisinde görürseniz paniklemeyin. Yada gün içerisinde geçirdiği öfke nöbetlerine çok şaşırmayın.  

16 Aylık Bebek: Keyiflide Olabilirim!

Bir çok farkındalığının geliştiği ve keyif alma sürecinin arttığı aylar. Hadi nelerden daha çok keyif aldığını keşfedelim. Müzik, sanat, yuvarlanma ve daha fazlası için hazır mı? Doğru aktiviteleri nasıl bulacağız, nelere dikkat etmeliyiz?

17 Aylık Bebek: Ceeeee

Bu ‘’Ceeee ‘’ oyunu da ne kadar eğlenceliymiş. Yeri gelmişken bu oyunun faydaları için tıklayabilirsiniz.  Başımı da battaniyenin altına sokup gözümü kapattım mı beni kimse göremez

18 Aylık Bebek:  Dil Gelişimi Patlaması

Birçok  çocuk için bu dönem, dil gelişiminin bir volkan gibi patladığı aydır. 50 kelime ile konuşabilir. Vücut organlarını gösterebilir. Resimde sorulan nesnenin adını söyleyebilir.

19Aylık Bebek: Motor Becerilerini Geliştirin!

Yürümeye iyice alışmış çocuğunuza  sıçrama, atlama ,koşma, tırmanma ve tekmeleme gibi motor gelişimini desteleyeceği ortamlar yaratabilirsiniz.  Merdiven çıkabilir. Oyuncak küplerden kule yapabilir. Dans etmek hoşlarına gidebilir. Tramboline de sıçrayabilir. 

20 Aylık Bebek:  Her Şey Korkutucu Olabilir!

Bebeğiniz büyüyor, yavaş yavaş bir çocuk olmaya doğru ilerliyor. Artık onu endişelendiren bir çok şey var. Sifonun sesi çok mu gürültülü, tam uyurken çalan kapı zili beni çok korkuttu, asansör neden aniden durdu, geceleri de biraz fazla karanlık canım.   Ayrıca bak bu kaşığı ne kadar uzağa fırtalabiliyorum.

21 Aylık Bebek: Beraber Oynayabilir miyiz?

Bebekler yan yana oynar, ama birbirlerinden bağımsızdırlar. Artık beraber oynamanın zamanı geldi. Oyun gruplarına katılma zamanı.

22 Aylık Bebek: Güven İhtiyacı.

Güven ihtiyacının yoğun halde devam ettiği dönemlerdir. Elinden hiç düşürmediği bir oyuncağı, battaniyesi yada ebeveynlerden birinin tişörtü ile dolaşabilir.  Rutinleri severler, değişiklikler rahatsız edici olabilir.

23 Aylık Bebek: Hayal Gücünü Geliştirmek

Abartılı haraketlerle rol yaparak onunla hikaye ve kitap okuma ayrıca oyunlar kurma zamanı.

24 Aylık Bebek: 2 Yaş Sendromu

Birden çocuğunuz iki kişilik mi geliştirdi. O Tatlı sevimli uysal çocuk zaman zaman size korkutuyor mu? 2 yaşa hoşgeldiniz. Bunların normal olduğunu kabul ederek başlayabilirsiniz. Sabırlı ve sesinizi yükseltmeden ama kesin kurallarla geçireceğiniz bu zaman, sıkıntıların azalmasına yardımcı olacaktır.

2 yorum:

  1. yeni nesil çocuklar üzerine oldukça bilgilendirici bir yazı olmuş, emeğinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorumunuz onaylandıktan sonra görülecektir.