28 Mayıs 2016 Cumartesi

0-2 Yaş Çocuk Kitabı Önerileri


0-2 Yaş arasında kullandığımız kitaplarımızdan bazılarını sizlerle paylaşmak istedim.
Kitapların zeka gelişimine yardımcı olduğunu biliyoruz. Ayrıca okuma alışkanlığını  kazanabilmesi için kitaplarla tanışma sürecinin ilk aylarda başlaması gerektiğini de.
Kitaplarımızı tanıtırken belli bir düzeni takip etmedim. Çünkü kitapların hemen hepsini ilk aylarda almıştım. Çocuğun gelişimine ve ilgi alanına göre sırayı belirledik. Üzerinde yazan +1 yaş +2 yaş gibi uyarılara pek takılmadığımı söylemeliyim. Çünkü her çocuğun gelişimi ve beğenileri farklı olabiliyor.




İşbankası yayınlarından aldığım hareketli kitaplar en çok sevdikleri arasında yer alıyor. İçerisinde ki yazılardan çok görselliği ve hareketleri ilgi uyandırdığı için 12. aydan itibaren elinden düşmedi. Yazıları okumaya ise 2 yaşa doğru başladık.






Aç Tırtıl kitabı, bir çok çocuk kitabı arasında ön sıralarda yerini alacak bir kitap. Sayıların yanı sıra haftanın günlerini de öğretiyor. Çocuk günleri hemen öğrenmese bile en azından bu kelimelere kulağı doluyor.



Birbirinden farklı 3 ayrı kitap. Pisi Kedi görsel olarak farklı hazırlanmış ilgi çekici bir kitap. En çok sevdiğimiz ''ceeeee '' oyununu içinde barındırması bakımından çok hoşumuza gitti. :-))
Bebekler için küçük prens kitabı bizim ufaklığın halen ilgisini çekmedi ama ben bir anne olarak kitabı çok beğendim. Henüz vaktinin gelmediğini düşünerek bir kenarda bekletiyorum. Bir ay sonra tekrar ortaya çıkartacağım.




Bu kitapları ise internet üzerinden çok uygun fiyatlarla almıştım. 3-5 TL aralığındaydı. Fiyatından daha fazlasını içinde barındıran kitaplar.  Bambi ve Pinokya 3 boyutlu resimleri olan çocuğun eline uyacak şekilde küçük hazırlanmış kitaplar. Bu kitaplar arasında ki favorisi ise ''Maymun Momo Şeker Dağı'nda''.




Yine İşbankası yayınlarının harika bir kitabı. ''Saklanan kim?'' kitabı hareketli kitaplar kategorisine girdiği için en sevdiğimiz kitaplarımızın arasında.



Görsel olarak çok güzel olarak hazırlanmış bu kitaplarda her sayfada tanıttığı hayvanla ilgili kısa kısa ilgi çekici bilgilerde vermiş. Eğlenceli olmasının yanı sıra öğretici kitaplar arasında yerini alıyor.




Çiçek kitabevinin neşeli masallar serisi keşke daha fazla olsaymış :-( maalesef sadece 2 tane.
Yalancı Çoban ve Güvercin ile Karınca masalını içerisinde bulunduran bu kitap en favori kitabımız olarak baş ucumuzdan hiç ayrılmıyor. Kitabı okurken kahkaha sesleri her yeri kaplıyor.(ne anlıyorsa artık :-))) Bu kitapla yemek yiyoruz bu kitapla uyumaya gidiyoruz. Yaklaşık 3 ay hiç elimizden düşmedi. Bu kategoride ki diğer kitapların hepsi uzun süre bizimkini meşgul etti. Bu sıralarda Çirkin Ördek kitabı gündemimizde.



Kitapların tek tek resmini çekmek yerine hepsini beraber çektim. Fakat hepsinin kategorisi çok farklı. Burada da çocuğunuza mutlaka almanız gereken kitabın ''İlk 100 Sözcük'' olduğunu düşünüyorum.
İçerinde ki her sözcüğün üzerinden onlarca kez geçti. Parmak resmin üzerine anne tekrar eder, şeklinde. Artık hepsini öğrendik ve rahatladık. :-)



Bazı anne babaların, ''çocuk yırtıyor kitapları henüz anlamıyor'' diyerek onlara kitap almadıklarını
görüyorum. Evet yırtıyor çocuk kitapları.... tabi ki yırtacak, oral dönemi geçmediyse ağzına sokacak, kenarından ısırıp yemeğe çalışacak. Bunlar çok normal olan şeyler. Ama onlara kitap almamak hiç normal değil. Bırakın çocuğunuz kitapları yırtsın, ağzına soksun, yemeye çalışsın. Bunlar bir süre sonra geçecek ama kitap okuma alışkanlığını kazanırsa bu bir ömür devam edecek.
Biz yırttığımız çoğu kitabımızı halen atmadık. Bir çoğunu defalarca tamir ettik, yapıştırdık, tekrar yırtıldılar. Ama saklıyoruz. Sayfa sayfa bakıyoruz. Sonrasında da içerisindeki görselleri çeşitli aktivitelerimiz de kullanıyoruz.

Diğer kitaplarını ve almaya devam ettiğim kitapları tekrar paylaşmaya çalışacağım.
Çocuklarımıza bol kitaplı günler....

44 yorum:

  1. benim oğlumda okumaya 2 yaş gibi başladı ama düzenli okumaları 3 yaş gibi oldu , fotoğraflarını eklediğiniz çoğu kitaplar vardı bizde de bizimki de yemeyi seviyordu :D kendisine hiç kitap okumadım desem yeri :( yani şöyle ilgili bir anneydim , böyle okumayı öğrettim diyemiyorum tamamen onun ilgisi diyorum . Bir de eşimin sıkça söylediği gibi çocuklar evde ne yapılıyorsa benzer şeyleri yapıyorlar , ben okuyordum (hala da okuyorum) o da okudu :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zekanın belirtilerinden biri erken okumaya başlamak. Zaten isteseniz de 3 yaşındaki bir çocuğa otur sana okuma yazma öğreteyim diye okuma öğretemezsiniz. Üze çocuklar bunu kendi kendilerine başarıyorlar. Maşallah diyelim küçük kuzuya.
      Sizde evde kitap okuyarak rol model olmuşsunuz. Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandıran en garantili yöntem bu diye düşünüyorum :-))) biz her akşam evde kitap okuma saati yapardık. Okuma alışkanlığını kazandırdık, hala okuyoruz, ama artık herkes istediği saatte okuyor :-)
      Yorumunuz için teşekkür ederim, hepimize bol kitaplı günler....:D

      Sil
    2. pek küçük sayılmaz bizimki ya , :D 15 oldu , hala düzenli olarak okur , hatta kızıyor bazen bana, okumadan yatarsa uyuyamıyormuş :D evet demek istediğim aslında oydu , çevremden pek çok soru aldım zamanında vay efendim nasıl öğretmişim , aslında ilk kelimeyi okuduğunda ki daha 1.5 yaşında falandı , şok olmuştuk , anlatıyorum yok efendim söylemiyormuşum sırrını 3 yaşında gazete okuyordu bu çocuk ...6 yaşında anasınıfına başlayan çocuğa en erken 3 -4 ayda okuma öğretilebiliyorken ben 1.5-2 yaşındaki çocuğa bunu nasıl öğreteyim di mi ama . Ayrıca üstün olmak marifetmiş gibi bir algı var toplumda ama aslında anormal çocuklar sınıfında görülüyor , özellikle ülkemizde kendilerini geliştirebilecekleri platformlar bulamadıklarından bambaşka sorunlar yaşıyorlar , hakikati çoğu körelip gidiyor ...

      Sil
  2. Oy oy :-)) Sizin minik kuzuda bizimki gibi ergenyus olmuş :-))) Küçükken her şeyin çok zor olduğunu düşünüyordum. Ergenlik başlayınca ne kadar yanıldığımı anladım. Sizin de dediğiniz gibi üstün olmak bir marifetmiş zannediliyor ama ne kadar zor olduğunu yaşayanlar bilir. Maddi manevi çok zorlayıcı bir süreç. Bence anormal olarak bile görülmüyor bu çocuklar hatta hiç görülmediklerini düşünüyorum. Yokmuşlar gibi davranılıyor. ""Eee ne olmuş yani üstünse üstün gitsin okuluna okusun işte nasılsa zeki her yerde yapar"" şeklinde bir düşünce hakim. Ama öyle değil, her yerde yapamıyorlar. Herkes gibi düşünmüyorlar, farklı görüp farklı yorumluyorlar. Bunun mücadelesini 12 seneden fazla bir süredir veriyorum. Daha da vereceğiz gibi duruyor. Ne yapalım küçük bir fark bile yaratabilsek ne mutlu bize...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,

    bizim de bir sürü tadilattan geçen ısırılmış ve resmen çiğnenmiş kitaplarımız var. Olsun varsın hepsi ayrıca birer anı ve kızım Berrak için önemli.Bence her çocuk kitap ile büyümeli, kitap sevgisi aşılanmalı. Kitabın değeri bu zamanlarda esas ortaya çıkıyor ve gelecek nesiller değerini bilmeli.

    Güzel seçimler sunmuşsunuz, kızım için artık uygun olmasa da ilgi ile okudum ve paylaşıyorum..

    Sevgiler <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel söylediniz, hepsi birer anı. Çiğnenmiş kitapları gördüğüm zaman gülümsüyorum. Ne güzel çocuğuna çok küçükken bile kitap alan anneler var diye düşünüyorum.
      Yorumunuz ve paylaşımınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. Ne hoş söylediniz... :) Kitaplar...:)

    Ben de beklerim bloguma, sevgiler...:)

    YanıtlaSil
  5. Aç tırtıl Amerika da konuşma terapistleri tarafından önerilen bir kitap ben de oğluma ingilizcesini aldım. Çok güzel. Farklı serileri de var..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitabı bende çok beğendim ama farklı serileri olduğunu bilmiyordum. Bizimle de paylaşır mısınız? Bende ufaklığa almak isterim. Teşekkür ederim. sevgiler...

      Sil
  6. Çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş bende bebeğim için kitap arayışı içindeyim.sevdicanin blog yorumlarından geldim banada beklerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim. Gelmez miyim hemen geldim. Ve çok beğendim... Teşekkürler :-))

      Sil
  7. Aç tırtılı minik oğlum için almıştım.Çok sevdi.Kitap arayışında olan anneler için faydalı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Sizin de tavsiyeleriniz olursa ve paylaşırsanız çok mutlu olurum.

      Sil
  8. Merhaba sevdicenin blogunda gördüm sizi hemen geldim takipteyim bende beklerimm :)

    YanıtlaSil
  9. Çok faydalı bir yazı olmuş teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bir blog takip edecegim bundan sonra.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bende sizin tavsiyelerinize bayıldım :-)

      Sil
  11. Blogumda ki son yazıma baksana;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şaşırdım ve inanılmaz mutlu oldum. Bugüne kadar bloglar arası aldığım en güzel en harika yardımdı benim için. Ne kadar teşekkür etsem az. Her şey güzel gönlüne göre olsun... Sevgiler

      Sil
  12. Aahh ahh, bizim zamanımızda yoktu böyle şeyler. Gerçi üstün zekalı olduğumu düşünmüyorum ama bu kitaplardan olsaydı faydalanırdık yine de :) Sevgiler canım ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim zamanımız da olsaydı bu kitaplar, bizde üstün olurduk belki :-))) Sevgiler güzel kardeşim

      Sil
  13. Kitap seçimi konusunda çok zorlanıyordum, bu paylaşım tam da bana göre :) emeğinize sağlık şu an sadece resimlerle ilgileniyor oğlum, pek dinlemiyor okunulanları... Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birazda olsa yardımcı olabildiysem sevinirim. Sadece resimlerle ilgilensin, bir süre sonra görselle yazılanı birleştirmeyi kavrayacak nasılsa. Kitap okuma aşkı önce resimlerle başlıyor zaten :-))) güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  14. Benim kızım da hem üstün zekalı hem de üstün yetenekli çıktı bilsem sınavlarında. Merhaba Sevdican arkadaşım sayesinde tanıdım sizi ve takibe aldım. Benim de bir moda blogum var beklerim.

    www.nilgunozenaydin.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nilgün Hanım, sizin de tecrübelerinizden yararlanmak isteriz. Çocuğunuzla yaşadıklarınızı bizlerlede paylaşırsanız seviniriz.
      Sevgiler...

      Sil
  15. Merhaba, Sevdican harika bir sayfayla buluşturmuş bizi. Fırsat buldukça uğrayacağım sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hatice hanım, her zaman beklerim ve mutlu olurum. Bende hemen sizi ziyaret edeceğim. Teşekkürler...

      Sil
  16. cocuklara kitap alanlara kitap hediye edenlere kitap okuyanlara ve eli kitaba degen tüm cocuklara hayranım :) üstün yada değil tüm çocukların eğitim yolunun kitaplardan geçmesi taraftarıyım tabi her çocugun tercihine göre çok sıkmadan bunaltmadan.. aç tırtılı hep çok merak edip hemde hala alamayanlardanım 2,5 yaşında olduk biraz geç mi kaldık artık bilmiyorum ama içimde kalmasın artık temin edeyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka alın kitabı geç değil tam zamanı. Sevgiler...

      Sil
  17. Güzel bir site sevdican sayesinde sizi buldum

    YanıtlaSil
  18. benm yiğenim 3 yaşına girecek ama hala basit kelimeler kuruyor örnek: evet, hayır, gibi.. :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi her çocuğun gelişim süreci farklı kimi çocuklar çok erken konuşurken kimileri daha geç konuşuyor. Nedense erkek çocuklarının da daha geç konuştuğu söyleniyor. Konuşmanın gecikmesi durumunda doktorlar çocukları kreşe başlatmayı öneriyorlar. Biz de çok işe yaradı. 1 ayda dili çözüldü oğlumun. Kreşe göndermek için şartlar uygunsa ben size bunu tavsiye ederim çok faydasını görürsünüz. Sevgiler..

      Sil
  19. Ne kadar faydalı bir site takibe aldım hayırlı olsun:))

    YanıtlaSil
  20. Merhabalar,
    Aslında kitaplarım benim için çok kıymetlidir. Okunduğu belli bile olmaz kitaplarımın hiç yıpratmadan okur koyarım. Ama çocuklarım için geçerli değil. Çünkü aman çocuğum dur yırtma aman yıpratma dersek çocukları kitaplardan uzaklaştırmaktan başka bişey yapmamış oluruz.Küçük oğlum kitaplığın önüne oturup kitaplarını kafasına göre seçip ben bunu okuyacağım deyip karıştırdığı vakit benim en mutlu olduğum anlardan biri. Sayfaları bazen özensiz açıyor bazen yastığının altına koyup uyuyor :)
    Sizin seçtiğiniz kitaplar da çok eğlenceli ve renkli bizim ufaklık 4 yaşını bitiriyor bizim için biraz basit olsa da alacak kişiler için güzel kitaplar seçmişsiniz.
    Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ne kadar doğru söylediniz. Kitaplardan uzaklaşmasınlar yeter. Kitap sevgisini aldıktan sonra onlara iyi bakmayı da öğrenecekler zaten. Sizden de kitap tavsiyesi alabiliriz siz bizden bir adım öndesiniz. Çok teşekkürler 😊 sevgiler ...

      Sil
  21. ortak pek çok kitabımız varmış :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni kitap tavsiyelerine açığız, biraz önce yukarıdaki resimlere baktım da biz bunların çoğunu parçalamışız :-))) hala umutluyum kitap sevgisini öğrenecek :-)))

      Sil
    2. Öğrenir annesi merak etme :))

      Sil
  22. Evet umudumu kaybetmedim :-))) şimdilik yemeyi bıraktık artık sadece yırtıyoruz :-)))

    YanıtlaSil

Yorumunuz onaylandıktan sonra görülecektir.