31 Mart 2015 Salı

7-8 Yaş Çocuklar için Kitap Önerileri


Bizlerin zamanında ilköğretim çağına uygun ne kadar az kitap olduğunu hatırlıyorum. Okuyacak kitap bulamadığı için aynı kitabı birden fazla okuyan sadece ben değilimdir herhalde.

Oysa şimdi tüm yaş grupları için sınıflandıralacak onlarca belki yüzlerce kitap bulunabiliyor. Şimdiki sorun ise bu kitaplardan hangilerinin çoçuğumuza uygun olduğunu hangilerinin onların ilgisini çekebileceğini tespit edebilmek.

Kızım ilk okumaya başladığı zaman kitabın eğitici olmasından çok eğlenceli olmasına dikkat ettim. Çünkü okumayı sevmesini ve bunu bir alışkanlık haline getirmesini istiyorduk. Ilerleyen dönemlerde yani okuma alışkanlığı kazandıktan sonra içeriği bilgiyide barındıran ama yine sıkıcı olmayan kitaplara geçtik. Tabi ilkokul öğretmenimizin  bu konuda ki hakkını vermek lazım hem her gün mutlaka okuma ödevimiz oluyordu hemde kitapların önemli bir bölümünü o seçip alıyordu. Böylece tüm sınıf aynı kitabı okuyup ertesi gün ilk derste kitabı tartışıyorlardı.

30 Mart 2015 Pazartesi

Üze ve Satranç

Üze çoçuk yetiştirmenin en zor tarafı onların bitmek tükenmek bilmeyen enerjilerine ayak uydurmak zorunda olmanızdır. Fiziksel enerjilerinin yanı sıra hiç bitmeyen sorularıyla da baş etmeniz gerekmektedir.
Bazı günler kendinizi hem ruhsal hemde fiziksel olarak bitmiş hissetmeniz ise çok normaldir. (bazı kelimesi sanırım iyimser bir yaklaşım oldu)

 Fiziksel etkinliklerin yanı sıra çoçuğun ilgi alanına göre  resim, müzik, satranç kurslarına gitmesi enerjisini dağıtmasına katkı sağlayacaktır.

Bizim seçimimiz ise satrançtan yana oldu. Satrancın çoçuklar da dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye iyi geleceği ilk söylendiğinde bana hiç de inandırıcı gelmemişti açıkcası. Satranç gibi dikkat isteyen ve uzun süre oturmayı gerektiren bir sporu durduğu yerde duramayan bir çocuk nasıl yapabilirdi ki...
Oysa durum tahminimin tam tersi oldu satranç dikkat eksikliğini gidermesin de çok etkili oldu. Başka veliler ile de konuştuğum da onların da sonuçtan aynı derecede memnun olduklarını gördüm.

Bu sporu denemenizi tavsiye ederim ayrıca yapılan araştırmaya göre bir satranç maçında yakılan enerji bir sporcunun 1500 metre koşmasına eş değermiş. Bir taşla iki kuş :-))

26 Mart 2015 Perşembe

Özel Çoçuklar

Çoçuğunuz da bir farklılık olduğunun hep farkındaydınız ama bütün ebeveynler için çoçukları farklı değil midir zaten...
Bu iki düşünce arasında gidip gelmek  hangisinin doğru olduğunu anlayabilmek için uzun uzun çoçuğunu inceleyen anne babalar  yalnız değilsiniz. Bir çoğumuz aynı duyguları aynı sıkıntı ve endişeleri yaşadık.
Şimdi ise geriye baktığımda çok uzun bir yol kat ettiğimizi görüyorum.  Kızımızın özel bir çocuk olduğunu tahmin edeli 8 sene,  tanısının konulmasının üzerinden ise 6 seneden fazla zaman geçti. Belki 6 senenin çok da uzun olmadığını düşünenler olabilir ama biz bu 6 senenin her gününü onun için daha fazla ne yapabiliriz diye araştırarak geçirdik.
Bu süreçte çok zorlandığımız hiç yardım ve bilgi alamadığımız zamanlar olduğu gibi  bu farklılığı hiç önemsemeyen, her çocuk üstündür  takılmayın bu kadar diyenlerde oldu.
Ama biz takıldık... Ve çok yol aldık....

Eğer siz de takıldıysanız bu yolda beraber devam edelim.

Bu süreçte aldığımız yolu sizlerle paylaşmak ve yapabilirsem bu yolu sizler için biraz da olsa kolaylaştırmak isterim.Umarım deneyimlerimiz sizin yardımcınız olur. Umarım sizler de deneyimlerinizi ve bilgilerinizi burada bizimle paylaşırsınız. Hiç birimiz bu konu da uzman olmasakta bu çoçuklardan bir tane yetiştirmenin ne kadar zor olduğunu ve yardımsız yol almanın güçlüklerini biliyoruz. Hep beraber ilerlersek çoçuklarımızı da daha ileriye taşıyacağımıza inanıyorum.

Sevgiyle ve beraber kalın.